top of page

Tip na výlet v Praze

Jaro je tady a s ním i krásné počasí, které přímo vybízí k procházkám a výletům. Pokud máte chuť na trochu kultury a tajemna, nabízím vám inspiraci pro nevšední výlet po historické Praze.


Začněte svůj výlet u Karlova mostu, který je nejen historickým, ale i sochařským skvostem. Karlův most byl založen roku 1357 za vlády Karla IV., a odtud můžete obdivovat nejen nádherný výhled na Vltavu, ale samozřejmě i na samotnou Prahu.

Tento impozantní most je jedním z nejznámějších symbolů Prahy a hraje důležitou roli v její historii. Od Karlova mostu pokračujte kolem Křižovnického náměstí, kde na vás čeká socha samotného Karla IV. Poté zamiřte ke Klementinu, jedné z nejvýznamnějších barokních budov v Praze.

Klementinum, postavené v 16. století, je komplex budov, který zahrnuje Kostel svatých Klimenta a Václava, dnes sloužící jako koncertní sál, a barokní knihovnu, která je jednou z nejkrásnějších na světě. Tato architektonická perla nabízí návštěvníkům možnost prohlédnout si krásné interiéry a uctít naše bohaté kulturní dědictví. Nezapomeňte si prohlédnout také astronomické hodiny v Klementinu, které jsou považovány za významnou atrakci v rámci Prahy. Tyto hodiny, postavené v 18. století, kombinují astronomický ciferník, sluneční hodiny a zobrazení hvězdné oblohy. Jsou fascinujícím ukázkovým příkladem technického a uměleckého umění, které přitahují návštěvníky svou precizností a krásou.

Poté se vydejte do labyrintu úzkých uliček Starého Města, které vás zavedou až k Betlémské kapli.

Betlémská kaple, nacházející se na Betlémském náměstí v Praze, je významným historickým místem, spojeným především s činností mistra Jana Husa. Kaple byla založena v roce 1391 a sloužila jako místo, kde bylo kázáno v češtině, což bylo v té době revoluční. Dnes je kaple oblíbeným turistickým cílem, který přitahuje návštěvníky svou bohatou historií a architekturou. Betlémské náměstí samo o sobě je malebným a klidným místem v srdci Prahy, ideálním pro procházky a objevování místních kaváren a obchodů.

Mimo jiné zde na Betlémském náměstí v České Galerii Moderního Umění, až do 12. května, můžete také vidět moji výstavu zaměřenou na Voynichovy rostliny, z tajemného Voynichova rukopisu, který pochází z 15. století. Tento rukopis je jedním z nejzajímavějších a nejkontroverznějších textů ve světě. Známý svou nesrozumitelnou abecedou a tajemnými ilustracemi, představuje dosud nerozluštěnou záhadu, která fascinuje badatele po staletí. Výstava přináší jedinečnou příležitost prohlédnout si reprodukce těchto záhadných stránek a přiblížit se k tomuto tajemství minulosti.


Tady máte ještě ukázku obrazů inspirovaných Voynichovým rukopisem, spolu s jejich předlohou. Podívejte se na tyto fascinující vyobrazení a nechte se vtáhnout do světa tajemna a záhad, které tento rukopis obklopuje.



28 zobrazení0 komentářů
bottom of page